روستای زیبای اوره

طبیعت، باغبانی و مردم شناسی روستای اوره از توابع نطنز در دامنه کرکس

روستای زیبای اوره

طبیعت، باغبانی و مردم شناسی روستای اوره از توابع نطنز در دامنه کرکس

14 چهارده روش عالی و کاربردی برای مبارزه با کرم خراط

کرم خراط یا پروانه فری Zeuzera pyrina)  یکی از اسیب زننده ترین و خطرناک ترین آفت هایی است که درختان گردو را تهدید می کند. هر بار که با عزیز باغداری گفتگو می کنم یکی از موضوعاتی که از آن رنج می برد و درباره آن سوال دارد همین وجود کرم خراط است. قبل از پرداختن به روش های کاربردی مبارزه با کرم خراط، باید ابتدا به طور مختصر این آفت را به شما معرفی کنم. 

 پروانه فری را در اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد، در کنار نور تیر برق ها شاید زیاد دیده باشید. این همان پروانه فری است که هر بار در حدود چهارصد الی هشتصد تخم می کند و لارو آن به کرم خراط تبدیل می شود و می تواند یک درخت گردو را به طور جدی نابود کند. 

تخم های تازه حشره به رنگ سفید متمایل به زرد است که بتدریج ارغوانی کم رنگ شده و در مراحل آخر رشد خاکستری رنگ میشود. لاروهای آفت در مرحله آخر تکامل طولی  حدود ۵۵ -۶۰ میلیمتر دارند. سر لارو و پلاک پشت سینه اول بخوبی رشد کرده و رنگ آن سیاه است . سینه و شکم لارو به رنگ زرد و روی آن تعداد زیادی نقاط سیاه رنگ دیده میشود. و جود این خالها آفت را از سایر چوبخوارها متمایز میکند. لاروهای اولیه به رنگ گلی بوده و فاقد خال هستند. شفیره قهوه ای روشن بوده و پس از خروج حشره کامل آن را در اول سوراخ لاروی میتوان دید.

درختان گردو مطلوبترین میزبان برای این آفت می باشند و گاهی صدها لارو روی یک درخت تنومند گردو زندگی می کنند. خوشبختانه گردو و خسارت این آفت را تا حدودی تحمل می کند. اگرچه منبع آلودگی بسیار نامناسبی برای سایر درختان میوه به خصوص درختان سیب می باشد. به همین دلیل کنترل دقیق این آفت روی درختان گردو توصیه می شود.آفتی است بسیار پلی فاژ و از ۷۴ گونه گیاهی تغذیه می کند . این گونه آفت به عده زیادی از درختان میوه و درختان غیر مثمر حمله می کند. درختان سیب، گلابی، به، آلو، گیلاس، گردو، زیتون، انار، انگور، مرکبات و نارون از مناسبترین میزبانهای این آفت می باشند. در ضمن خسارت آن روی افرا، بیدمشک، بید، نارون و بلوط نیز گزارش شده است .

مشاهده فیلم مستند آشنایی با پروانه فری و روش های مبارزه با آن

این آفت زمستان را به صورت لارو در داخل تنه و شاخه های اصلی درختان زندگی سپری می کند. وجود آنها در این قسمت به وسیله توده های قهوه ای از فضولات و خاک اره که از سوراخ روی تنه و سرشاخه بیرون زده اند مشخص می شوند. گاهی از این سوراخ شیره گیاهی نیز خارج می شوند.در بهار لاروهای زمستانه به دو دسته تقسیم می شوند: آنهایی که در سن آخر لاروی هستند پس از تکمیل تغذیه در داخل دالانی که در تنه درختان ایجاد کرده اند و نزدیک به سوراخ خروجی است تبدیل به شفیره می شوند. در واقع لارو کامل قبل از شفیره شدن سوراخ خروجی را تعبیه می کند. گاهی قسمتی از بدن شفیره از سوراخ خروجی بیرون است. گروه دوم آنهایی هستند که اندازه کوچکتر داشته و هنوز تغذیه آنها کامل نشده است لذا یکسال دیگر در داخل تنه و سرشاخه ها به خسارت خود ادامه می دهند و در بهار سال بعد شفیره می شوند. اینها لاروهایی هستند که در آخر زمستان یا پاییز سال قبل از تخم خارج شده و فرصت کافی  برای تکمیل دوره لاروی نیافته اند. ظهور حشرات کامل تدریجی است و از اوایل خرداد تا اواسط شهریور ماه ادامه دارد. حشرات ماده معمولاً دارای شکم بزرگ و سنگینی هستند و اغلب قادر به پرواز نیستند به همین جهت به سادگی به وسیله پرندگان شکار می شوند ولی حشرات نر سبک و دارای شاخک پروش می باشند و اغلب شبها و بیشتر در اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد در اطراف چراغ جمع می شوند.

هر حشره ماده قادر است ۴۰۰ تا ۱۰۰۰ عدد تخم به طور دسته جمعی بگذارد. تخمها پس از حدود ۷-۲۳ روز باز می شوند و لاروها پس از خروج متوجه سرشاخه ها و قسمتهای چوبی نشده درخت می شوند و از محل اتصال دمبرگ وارد شاخه ها می شوند. در این مرحله لاروها چندین بار ممکن است در سطح شاخه ها ظاهر شوند و جای خود را عوض کنند. جابجایی لاروها به وسیله تارهای بسیار نازکی است که از طریق غدد دهانی خود می‌سازند تا از شاخه ای به شاخه دیگر منتقل شوند. هر لارو جهت تکمیل نمودن دوره تغذیه و زندگی خود ۲ تا ۳ بار جابجا می‌شود. کانال هایی که در داخل چوب درختان میزبان به وسیله لارو پروانه فری بوجود می آید مستقیم بوده و حدود ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر طول دارد و بسته به گونه میزبان تا یک متر هم دیده شده است.

 سرشاخه هایی که مورد حمله اولیه لاروها قرار می گیرند اغلب خشک می شوند و برگهای خشکیده روی آنها تا زمستان باقی می مانند. به تدریج که رشد می کنند محل خود را عوض کرده متوجه قسمتهای کلفت تر و چوبی تنه می شوند و بدین ترتیب حتی تنه های به قطر ۱۰ تا ۲۰ سانتیمتر را هم آلوده می کنند. این حشره هر یک یا دو سال یک نسل ایجاد می کند.

فعالیت کرم خراط اگر دمای هوا به دوازده درجه برسد، صفر و متوقف می شود. کرم خراط در دوره های مختلف زندگی خود دشمنان متعددی دارد. تخم های این آفت، غذای مورد علاقه مورچه هاست. لارو رشد یافته این آفت نیز خوشمزه ترین غذای دارکوب هاست. 

حال با توجه به آشنایی اولیه شما با این آفت می خواهم چند راه حل کاربردی مبارزه با کرم خراط را هم به شما یاد بدهم. نکته کلیدی در این راه حل ها این است که در مبارزه با کرم خراط ، تنها یک راه حل جواب نمی دهد و باید از راه حل های تلفیقی ، تا جایی که برای باغدار امکان پذیر است، استفاده کرد. 

مشاهده فیلم آشنایی با کرم خراط

1. تقویت درخت: مهمترین ، اصلی ترین و کلیدی ترین راه مبارزه با آفت کرم خراط، تقویت درخت گردو یا درخت آسیب دیده مورد نظر هست. این تقویت یکی با آبیاری به موقع و دقت در عدم تنش خشکی درخت هست و یکی هم در تقویت درخت با کوددهی مناسب و کافی. 

درختانی که ضعیف هستند بویی به نام کایرومون (kairomone) از خود متصاعد می کنند که آفت ها را به صورت خودکار به سمت خود جذب می کنند، به خصوص سرشاخه خوارها، کرم خراط و پروانه فری را. هر چه تعداد آفت های جذب شده بیشتر باشد، کایرومون درخت هم بیشتر می شود و به صورت تصاعدی آفت ها به آن حمله می کنند. به این ترتیب که حشرات ماده ی باکره با تولید فرومون جنسی و تجمعی ضمن نفوذ در شاخه، به واسطه کایرومون درخت تعداد زیادتری ازنر ها و ماده ها را روی درخت جمع می کنند(مستند علمی). 

برای همین بیشترین دقت و توجه خودتان را روی تقویت درخت بگذارید و از همان ابتدا نگذارید آفت ها به سمت درخت جذب شوند. برای این کار اولا آبیاری را خوب تنظیم کنید. ثانیا به درخت کود بدهید. بهترین روش کوددهی را هم در مقالات دیگری که در سایت منتشر کرده ام گفته ام. ثالثا شاخه های آسیب دیده از کرم خراط را با هرس حذف کنید و بسوزانید. رابعا: بخش های آسیب دیده درخت را ترمیم کنید. ولی از همه این چهار مورد، تمرکز اصلی شما بر کوددهی و آبیاری باشد. 

بعضی از افرادی هستند که خلاقیت هایی را در تقویت درخت مانند کود دهی با سرم و ... داشته اند که فیلم آن را در کانال روستای اوره در تلگرام قرار داده ایم(@ooreh)، فیلم دیگری هم موجود است که دیدنش خالی از لطف نیست.  ولی همان کوددهی معمولی که در مقاله ای در همین سایت گفته ایم هم کفایت می کند. 

(در داخل پرانتز خالی از لطف نیست توضیح بیشتری را درباره کایرومون به شما عزیزان بدهم. به طور کلی سه نوع پیام دهنده شیمیایی ملکولی بین گیاهان و جانوران وجود دارد به نام های آلامون،کایرومون و فرومون. 

آلامون پیام دهنده ای است که به نوعی به تولید کننده ی خود قدرت می دهد تا بتواند با محیط اطراف سازگار شود.بسیاری از گیاهان با تولید مواد شیمیایی بد مزه،خود را در برابر حشرات و حیوانات گیاه خوار حفظ می کنند.برای نمونه،نیکوتین موجود در گیاه تنباکو موجب می شود که حیوانات از خوردن این گیاه بترسند. البته آلامون صرفا برای دفاع نیست. گاهی هم برای جذب است. مثلا  گل ها به کمک پراکنده کرد ن آلامون و رایحه ی خود،حشرات گرده افشان را به سمت خود جلب می کنند. 

کایرومون پیام دهنده ای است که خبر های سودمندی را به گیرنده می رساند.بسیاری از جانوران شکار چی،محل طعمه ی خود را به کمک کایرومون هایی که از طعمه پراکنده می شود، شناسایی می کنند.برای نمونه از پوست سیب ماده ای تراوش می شود که توجه لارو نوعی حشره را به خود جلب می کند.

فرومون پیام دهنده ای است که تنها گیرنده های اعضای متعلق به یک گونه از گیاهان یا جانوران را تحریک می کند.فرومون های جنسی حشرات نمونه ای از فرومون هایی هستند که در برخی از گونه ها به وسیله ی جنس نر و در برخی دیگر به وسیله ی جنس ماده تولید و در هوا پراکنده می شود.این مواد سبب می شود که جنس مخالف به سمت حشره ی پخش کننده ی آن جذب شود.)

2. هرس و حذف شاخه های آسیب دیده: هر ساله باید درخت ها را هرس کرد. هرس انواعی دارد. مانند هرس فرم، هرس برگ، هرس میوه و ... . برای درختان گردو ، مهمترین هرس بعد از هرس فرم، هرس شاخه های آسیب دیده از کرم خراط است. برای این کار باید شاخه آسیب دیده را از درخت حذف کنید. وقتی شاخه را بیست سانت پایین تر از جایی که خشک شده هرس می کنید، باز دقت کنید در تنه سوراخ کرم خراط نباشد. اگر سوراخ کرم خراط وجود داشت، تا جایی که این سوراخ ادامه پیدا کرده را باید حذف کنید. شاخه های الوده و هرس شده را به دلیل حاوی تخم و لارو کرم خراط بودن باید بسوزانید. به عنوان بخشی از حصار باغ استفاده نکنید. سال بعد بیرون آمده و باز وارد درختان شما می شوند. حتما حتما باید آن ها را بسوزانید تا به طور کامل از نابود شدن تخم ها و لاروهای موجود در این شاخه ها اطمینان حاصل کنید. 

فوت کوزه گری: هرس سنگین درخت گردو باعث می شود شاخه های جدید یک ساله فراوانی روی آن تشکیل شود. کرم خراط عاشق این شاخه های یکساله است و لاروهای زیادی این شاخه ها را پناهگاه خودشان قرار می دهند. پس اولا هرس سنگین نکنید ثانیا اگر کردید، مرتب شاخه های یکساله را کنترل کنید تا اگر گرفتار شدند، قبل از این که مهاجرت کنند شاخه های یکساله آلوده را همراه با آفت، حذف کنید. 

3. تله نوری: گفتیم که از اواخر اردیبهشت کم کم پروانه های نر کرم خراط شروع می کنند به پرواز کردند. پروانه های ماده معمولا چون جثه سنگینی دارند کمتر پرواز می کنند. از این زمان به بعد باید تله های نوری را در باغ فعال کنید. اگر در باغتان برق دارید ساخت تله نوری مثل آب خوردن است. با یک لامپ و یک تشت آب به راحتی می توانید یک تله نوری درست کنید. اگر برق ندارید باز هم می توانید تله نوری داشته باشید. هم می توانید از تله های نوری آماده با قیمتی حدود صد هزار تومان استفاده کنید. هم می توانید خودتان با تله های نوری ارزان قیمت که با باطری یا پنل های خورشیدی عمل کند این کار را انجام دهید. برای انجام حداکثر شکار حشرات نر لازم است از نوعی از لامپ­ ها استفاده کنید که نور را به اطراف خود پخش می ­کنند. تله نوری به طوری کلی یکی از وسایلی است که همیشه در باغ شما به ویژه در فصولی که شفیره ها تبدیل به پروانه می شوند باید وجود داشته باشد. درصد قابل توجهی از آفات باغ شما را کاهش می دهد. 

تله نوری (فرولایت ) - شرکت مهندسی کشاورزی خزانه ای صحرا

4. استفاده از فِرِمون: تله های فرمونی تله هایی هستند که بوی جنس ماده حشره را می دهند. حشرات نر به تله جذب شده و به محض این که وارد تله می شوند، در آن گرفتار شده و می میرند. با این کار جفت گیری نر و ماده انجام نمی شود و حجم قابل توجهی از تخم گذاری پروانه فری در باغ شما کم می شود. همین سبب می شود تا در سال های بعدی جمعیت آفت در باغ شما به طور مطلوبی کنترل شود. اما مشکل تله های فرمونی این است که هم قیمتشان نسبتا زیاد است و هم برای باغ های کم حجم خیلی به صرفه نیستند. اما اگر از نظر هزینه مشکلی ندارید، تله های فرمونی جزء بهترین روش های کنترل هستند. اما اگر این روش توسط صاحبان باغ های مختلف به صورت همزمان صورت گیرد یا توسط دهیاری ها یا جهاد کشاورزی در یک منطقه کامل انجام شود خیلی خوب جواب می دهد و به شدت نسل افت را در یک منطقه یا روستا به طور کامل کنترل می کند. اما با این جهاد کشاورزی یا دهیاری هایی که ما می بینیم ، خیلی به این روش امیدی نیست. 

مشاهده فیلم استفاده از تله های فرمونی و تاثیر آن در کنترل کرم خراط.


یک فوت کوزه گری: علاوه بر فرمون کرم خراط، فرمون حشره ای به نام پروانه زنبور مانند، پروانه فری را به مراتب بیشتر شکار می کند.

5. استفاده از سم: من با این روش، صرف نظر از هزینه زیادی که دارد، خیلی موافق نیستم. تا جایی که بتوان بهتر است از روش های بیولوژیک و ارگانیک استفاده کرد. ولی اگر تمایل به استفاده از این روش دارید به عنوان مثال شما می توانید از سم اتریمفوس متیل به نسبت ۲ در هزار استفاده کنید که تلفات معادل۹۰% روی آفت وارد می کند. 

برای این کار، بهترین زمان مبارزه علیه لاروهای سن اول در هنگام نفوذ به زیر پوست شاخه است که بایستی با دیده بانی های زیاد بهترین زمان آن را مشخص نمود. معمولا لاروهای سن اول حدود 25 روز بعد از ظهور اولین پروانه(با تله نوری می توانید به راحتی این موضوع را تشخیص دهید) مشغول جا به جایی می شوند و در این حالت در آسیب پذیر ترین موقعیت ممکن هستند که می توانید با سم اتریمفوس، که از سموم نفوذی قوی و با دوره کارنس بالاست استفاده کنید. البته سموم دیگری هم مانند سموم تماسی و گوارشی هستند مثل فوزالون به میزان ۲ / ۵ در هزار یا دیمیکرون چهل درصد یا آزینفوس متیل یا دیتیون و ... که از این ها هم می توانید استفاده کنید. (ولی کلا این روش استفاده از سم را توصیه نمی کنم چون دشمنان طبیعی کرم خراط را هم نابود می کند).

مشاهده یک فیلم جالب در این که چطور بیشترین اثر را از طریق سم برای کرم خراط داشته باشیم. 

6. استفاده از خمیرهای سمی: محل نفوذ و فعالیت کرم خراط را می توان از جایی که ریزه های چوب مانند خاک اره به بیرون ریخته یا از جایی که شیره گیاهی تراوش کرده یا از جایی که فضولات لارو خارج شده، تشخیص داد. با شناسایی این محل ها و استفاده از خمیرهای سمی نظیر آنتی تارلو می توانید تلفات ۱۰۰ درصد روی جمعیت آفت ایجاد کنید. استفاده از خمیرها به این صورت است که مقداری از خمیر را در داخل دالان فعال نموده و سوراخ خروجی آن را با گل یا چسب باغبانی مسدود کنید. گاز سمی حاصل از این خمیر داخل فضای خالی دالان لاروی را پر کرده و کرم خراط را می کشد. خمیرهای دیگری هم برای این کار هستند. مانند خمیر تدخینی آنتی تارلو یا زئوزران که یک خمیر بیولوژیک به حساب می اید. این خمیر به طور کلی برای آفت های مختلف چوب خوار در تنه درخت ها کاربرد دارد و وجود آن را در باغ در تمام فصول برای هر باغداری توصیه می کنم.

بهترین زمان استفاده از خمیرهای سمی در فروردین ماه و همچنین در مهر ماه است.  

این روش استفاده از سم یعنی استفاده از خمیرهای سمی را توصیه می کنم چون آسیبی به سایر حشرات مفید باغ شما وارد نمی کند. 

خمیر زئوزران


7. استفاده از سیم مفتول: دالانی که کرم خراط در تنه درخت تعبیه می کند معمولا در حدود بیست سانت است اما گاهی در حد پنجاه سانت هم دیده شده. برای همین شما می توانید از یک سیم مفتولی باریک که خاصیت فنری داشته باشد استفاده کنید. این سیم را از محل ورود کرم خراط یا جایی که شیره گیاهی درخت تراوش کرده یا فضولات کرم خراط یا خاک اره دیده می شود، وارد تنه درخت کنید. با چندین بار عقب و جلو کردن این سیم مفتول، سر سیم که در بدن کرم فرو برود، آن را از بین خواهد برد. بعد از این کار سیم مفتول را که بیرون آوردید روی تنه درخت بمالید تا نزدیک به خاک. بویی که از بدن کرم به سیم مفتول سرایت کرده است، روی تنه پراکنده خواهد شد. همین امر سبب جذب مورچه ها می گردد. مورچه ها به دنبال این بو، داخل سوارخ مورد نظر شده و بقایای کرم را از بین می برند. 

برای سیم مفتول می توانید از سیمی که داخل برف پاک کن خودرو هست نیز استفاده کنید. سر این سیم حالت قلاب مانند دارد و خاصیت فنری فوق العاده ای نیز دارد و به راحتی نیز نمی شکند. 

نکته حائز اهمیت این است که هنگام انجام این کار مراقب باشید تنه درخت و پوست آن را بیش از حد آسیب نزنید. این مراقبت شما زمانی که تنه درخت باریک باشد، اهمیت بیشتری پیدا می کند.

بعد از اتمام کار، می توانید محل ورود حشره را با چسب باغبانی یا خمیرهای سمی ای که گفته شد پر کنید تا شیره گیاهی نیز بیش از اندازه به بیرون جریان پیدا نکند تا باعث ضعف درخت بشود. 

8. دمای هوا: خوشبختانه این آفت نسبت به دمای هوا اسیب پذیر است. فعالیت کرم خراط از دمای دوازده درجه به پایین متوقف و در حد صفر می شود. در دمای بین منفی 15 تا منفی 26 درجه هم این آفت چه در مرحله لاروی باشد و چه در شفیرگی ، می میرد. 

(در حاشیه بگویم که برخی از درختان گردو حداکثر طاقتشان در زمستان به همین مقدار دما یعنی بین 15 الی 20 درجه است. اما اغلب درختان گردو تا دمای بیشتری مقاومت دارند. به عنوان مثال اغلب درختان گردو در دمای منفی سی درجه، جوانه هایشان آسیب نمی بینند اما تنه درخت پوسته پوسته خواهد شد که برای جلوگیری از این مشکل روی تنه درختان، رنگ پلاستیکی سفید با مخلوطی از قارچ کش بزنید یا از مواد مخصوص و آماده جهت تنه درختان استفاده کنید. در هر صورت سعی کنید از ارقام مقاوم درخت گردو به سرمای زمستانه استفاده کنید. درخت گردو از دمای مثبت 38 درجه به بالا، کیفیت میوه اش خراب شده و سبب آفتاب سوختگی و چروکیدگی و خاکستری شدن مغز آن می شود(البته در رقم امام علی که در همین سایت معرفی کردیم و همچنین در گردوی پکان که به گردوی گرمسیری مشهور است و در اوره نیز به صورت آزمایشی کاشته شده است، این ویژگی وجود ندارد). گردو بعد از این که در بهار جوانه زد، دمای زیر منفی دو یا منفی سه درجه را نمی تواند تحمل کند و سبب سوختن جوانه های تازه آن می شود. )

9. استفاده از مقوا و کارتن: بعد از فصل برداشت و در نزدیک شدن فصل خزان درخت، مقواهایی را به دور تنه درختان خود ببندید. تعدادی از لاروهای افت های درخت اعم از کرم خراط و دیگر آفت ها مثل کرم سیب و ... ترجیح می دهند وارد مقوا شده و در لایه های پنهان آن زمستان گذرانی کنند. اجازه بدهید در پاییز و زمستان این مقواها روی تنه درخت بمانند و در زمانی که گرما کم کم اغاز می شود مثلا اواخر بهمن و اوایل اسفند، این مقواها را از تنه درخت جدا کرده و در بیرون از باغ بسوزانید. 

10. استفاده از برق: این روش فقط در باغ هایی که به برق شهری مجهز هستند امکان پذیر است از طرف دیگر روش خطرناکی است و نیاز به ایمنی و مراقبت های ویژه دارد. لذا این روش را توصیه نمی کنم و مسئولیت آن با خودتان است و محض آگاهی آن را به شما معرفی می کنم. روش کار به این صورت است که دو میخ بزرگ را به فاصله یک متر از هم روی تنه خسارت دیده نصب می کنید و دو سر سیم متصل به فاز و نول برق شهری را برای 15 الی 20 دقیقه به آن وصل می کنید. جریان الکتریسیته ای که به درخت تزریق می شود، کلیه آفت های درون تنه را از بین می برد. فوت کوزه گری این روش در این است که روز قبل از انجام این کار، درخت را ابیاری کنید چون سبب رسانا شدن بیشتر درخت و عملکرد بهتر این روش می شود. اما اگر درخت شما حساس باشد، ممکن است به درخت نیز آسیب برسد. کما این که در رعد و برق مشاهده شده درختان زیادی از اثر برق کامل خشک شده اند. لذا این روش را توصیه نمی کنم. 

11. استفاده از کود اوره: کود اوره را به دو روش برای مبارزه با کرم خراط توصیه می کنند. 

روش اول این است که در نیمه دوم اردیبهشت که اوج فعالیت کرم خراط و بیداری آن است یعنی در زمانی که شاخه های نورس در حد ده الی بیست سانت رشد کرده اند تا حداکثر اواخر خرداد یعنی زمانی که کرم خراط به فعالیت مشغول است(در این مواقع اگر دقت کنید فضله و خاک اره دراطراف تنه برخی از درختان به خصوص درخت گردو مشاهده می شود)، دور تا دور درخت یک جوی آب حفر کنید. سپس کود اوره 46 درصد را در آب حل کنید و آن را در چاله بریزید. برای درخت یک ساله پنجاه گرم، برای درخت ده ساله پانصد گرم برای درخت بیست ساله یک کیلو و برای درخت سی ساله یک کیلو و نیم کود اوره در آب حل کنید. 

اوره پس از حل شدن در آب تجزیه شده و به آمونیاک تبدیل می شود و از طریق ریشه به اندام های گیاه جذب می شود. وقتی کرم خراط از بافت درخت تغذیه می کند، به تدریج آمونیاک سبب مرگ کرم خراط خواهد شد. آمونیاک برای گیاهان مفید ولی برای کلیه جانوران از جمله کرم خراط و همچنین کرم ساقه خوار(سوسک روزاسه) مرگ آور است. 

روش دوم این است که کود اوره را به نسبت سه به یک، با خمیر نانوایی مخلوط کنید و در فضاها و سوراخ هایی که کرم خراط ایجاد کرده وارد کنید. مانند همان کاری که در روش استفاده از خمیرهای تدخینی داشتید. به نظرم این روش کم خطر می رسد اما نتیجه آن در حال بررسی است. اگر شما تجربه ای در استفاده از این روش دارید، به من هم اطلاع دهید. 

12. تمیز کردن باغ: همیشه تمیز کردن باغ در کاهش جمعیت آفات باغ نقش موثری داشته است. جمع آوری میوه های کرم زده، جمع آوری برگ ها، شاخه های خشکیده، حذف علف های هرز، پوست های جدا شده از تنه و ... در اواخر پاییز، از کارهای ضروری یک باغدار است. بعد از جمع آوری این ها دو راه حل دارید. یکی این که در گوشه ای از باغ چاله ای عمیق حفر کنید و همه خاشاک های جمع شده را درون چاله مزبور ریخته، مقداری آب روی آن بریزید و یک پلاستیک روی آن بکشید و مقداری هم خاک روی آن ریخته تا پوسیده و تبدیل به کمپوست شود و تمام تخم های آفات های درون آن ها نیز از بین برود. روش دوم این است که خاشاک های جمع شده را در محل مناسبی یا در بیرون از باغ بسوزانید. بعد از پایان تمیز کردن باغ، باغ خود را نیز شخم بزنید. شخم انتهای پاییز و قبل از زمستان از ضروریات باغداری است. 

13. جمع آوری میوه های آلوده: در مرحله ای که گردوها قبل از رسیدن، شروع به ریزش می کنند، یکی از عوامل اصلی این ریزش، فعالیت لارو این آفت است که بعد از میوه، حمله آن ها به تنه درخت شروع می شود. در این مرحله همه این گردوها را از پای درخت جمع کرده و قبل از خروج لاروها از داخل گردوها، آن ها را به طور کامل از بین ببرید. 

14. مراقبت از مورچه ها روی تنه درختان گردو: تقریبا می توان گفت نود درصد تخم های پروانه فری توسط مورچه ها از بین می رود. مورچه ها از یک طرف دشمن پروانه فری هستند و از طرفی موجب افزایش شته ها روی درخت گردو می شوند. در این حالت پیشنهاد می کنم بی خیال افزایش شته ها روی درخت گردو بشوید و به دلیل اهمیت بیشتر مبارزه با پروانه فری، اجازه بدهید مورچه ها فعالیت خود را انجام دهند و کاری به کار شته ها و سمپاشی آن ها نداشته باشید. معمولا آسیب شته ها به گردو، آنچنان بنیان کن نیست که کرم خراط گردو را نابود می کند.

منبع: http://www.ooreh.ir/1399/07/12/post-51

نقل مطلب با ذکر منبع مجاز است. 


 شما هم اگر تجربه جدیدی از مبارزه با کرم خراط دارید، با ما در میان بگذارید. ما را هم از نظرات خوبتون محروم نکنید. منتظر دیدگاه ها و نظرات خوب شما عزیزان هستیم. این نظرات مشوق ما در نگارش مقالات بیشتر برای کمک به شما عزیزان است. 





(پ.ن: مطالبی که زیر کلیدواژه های مقاله با عنوان مطالب پیشنهادی آمده، از سرور بلاگ اسکای هست. چنین مطالب زردی اصلا مورد توصیه ما نیست و جدی نگیریدشون. تبلیغاته. ما مجانی از سرورشون استفاده می کنیم اونا هم تبلیغاتشون رو می زنن، شما هم به خوبی خودتون عفو بفرمایین.)


نظرات 31 + ارسال نظر
ابراهیم پنج‌شنبه 12 مرداد 1402 ساعت 14:55

سلام .خیلی ممنون از مطالب کاربردی که ارائه دادین .با آرزوی سلامتی و شادابی برای شما وموفقیت باغداران عزیز در مبارزه با آفات مخصوصا کرم خراط .

فرهاد مرادی شنبه 27 خرداد 1402 ساعت 10:28

با سلام خدمت شما و کمال تشکر از راهنمایی جنابعالی
عارضم که یه باغچه کوچک دارم که مملو از درخت های گردو ومیوه های حسه دار بوده که بعد از مدتی متوجه شدم که کرم خراط نه تنها به گردوههای با سن 20 سال به بالا حمله کرده بلکه میوه های حسه دار مثل سیب را نیز در برگرفته با اساتید دانشگاهی مشاوره کردم وبعد از بازدید دقیقا" فرمایش شمار مطرح کردند با این تفاوت که مقداری پنبه آغشته به سم با کمک میله فنری محل سوراخ یا دالان را سم بزنیم و با استفاده از خمیر خاک رس و سم مایه دالان و سوراخ را پر کنید و همچنین با استفاده از کودهای مغزی مانند آهن و گارد یک و 20-20 و اوره و پی اچ با ایجاد چاله هایی حداکثر به عمق 25 سانتی متر به فاطله یک متری درخت به شیوه حلالی بعد از آبیاری کوددهی کنیم که بسیار مثمر
با تشکر فرهاد مرادی باغدار داغدیده
با تشکر از دوستان فرهاد مراد ی داغدیده

سلام خدا بر شما آقا فرهاد عزیز. ممنونم از این که راه حل هاتون رو برای ما نوشتین.
بله. همین طوره. در مقاله هم گفتیم که مهمترین و اساسی ترین درمان اینه که درختتون رو قوی کنین و تنش آبی هم نداشته باشه. اون راه حل های کمکی هم تاثیر خوبی داره. الهی که هیچ وقت داغ نبینین.

خراوندی پنج‌شنبه 4 خرداد 1402 ساعت 04:46

سلام روز شما بخیر
ما ۳ سال میشه یه باغچه کوچیکی داریم که توش انواع درخت ها رو کاشتیم از جمله درخت گردو با این که نهال بودند اما از ابتدا درختهای هلو ما همیشه شته می‌زدند و ما مجبور بودم مدام سم بزنیم متاسفانه امروز متوجه شدیم که درختهای گردو که ۳ تا میشند هم تنه هاشون کرم خورده و حالا که مطالعه کردم میبینم همین کرم خراط هست خیلی ناراحت هستیم ممنون میشیم ما رو راهنمایی بفرمایید

سلام خدا بر شما.
بله متاسفانه آفت کرم خراط همه جا هست. ولی توی منزل و برای درخت گردوهای به تعداد محدود، خیلی راحت می شه با این آفت مبارزه کرد. کافیه یه سیم ظریف و نازک فرو کنین در سوراخی که این ها ایجاد کردن و بقیه راه حلی که در مقاله گفتیم رو عملیاتی کنین. اگه همین امسال به نهالتون حمله کرده باشن راحت می تونین از بینشون ببرین و به درختتون هم آسیب چندانی وارد نمی شه و از این مشکل عبور می کنه. فقط یادتون باشه همیشه باید دور و بر درخت گردو و تنه رو چک کنین. به خصوص در اردیبهشت و خرداد. تله نوری هم می تونین توی حیاط منزلتون بذارین.

حسین جمعه 1 اردیبهشت 1402 ساعت 13:44

من ابتدا دالان را با سیم مفتولی تمیزکردم سپس گوگرد را با آب خمیر کردم واز دالان وارد سوراخ کردم سپس با پارچه محکم دور تنه را پیچیدم و کلا مشکل حل شد

ممنونم از این تجربه خوبی که با ما به اشتراک گذاشتین. کامنت شما رو برای نمایش عمومی تایید می کنم تا دیگران هم از تجربه خوبتون استفاده کنن.
ولی تصور کنین باغی رو که درختاش همه باند پیچی شدن..

رمی چهارشنبه 23 فروردین 1402 ساعت 22:00

با عرض سلام و احترام
من از مطالب شما اینطور نتیجه گرفتم که برای مبارزه با این کرم باید همه این روشها رو تقریبا همزمان به کار برد تا از اون خلاصی پیدا کنی.
. آبیاری و کودهی منظم
. استفاده از گوگرد و اوره
. استفاده از خمیر سمی
. استفاده از تله نوری
. مبارزه مکانیکی با سیم و بیولوژیکی با مورچه
با تشکر از مطالب ارزنده شما.

سلام خدا و همه فرشته های مهربونش بر شما.
آفرین و احسنتم. نتیجه درست و خوبی گرفتین.

رمی چهارشنبه 23 فروردین 1402 ساعت 21:50

با اینکه هنوز راهکارهای شما رو امتحان نکردم ولی مطالب و راهکارهای شما ارزنده و پیشنهادات مختلف دوستان نیز بسیار گره گشاست
ممنون به خاطر حسن توجه و خلوص شما

بسیار ممنونم.

محمودشکرانی چهارشنبه 16 فروردین 1402 ساعت 20:06

ریختن مایع سفید کننده پای درخت گردو کرم خراط می میرد

کرم خراط می میره همراه با درخت.
هیچ وقت مواد شوینده پای درخت نریزید. درخت را نابود می‌کنید.

اصغرنبی ازان آخاری یکشنبه 13 فروردین 1402 ساعت 01:14

باسلام واحترام من آزمونهای دود ،خمیرزئوزران،نمک وانواع سموم را استفاده کردم جوابگو نبود به نظر من گوگرد مایع روش خوبی است
هم جذب ازطریق ریشه هم روی شاخه وتنه اسپری شود اگردوستان تجربه ای دراین زمینه دارند دراین سایت مطرح کنند

سلام خدا بر شما . بله. گوگرد مایع هم خوبه. گوگرد یک ماده معدنی هست و شیمیایی نیست. از این جهت مزیت داره و نوعی کود هم برای درخت به حساب میاد. هم آفت کش هست و هم کود. پیشنهادتون عالی بود.

جعفر پنج‌شنبه 10 فروردین 1402 ساعت 18:25

سلام
من از اسپری گازوییل روی تنه درخت سیب استفاده کردم بسیار مؤثر بود

سلام خدا بر شما
دیگه این کار رو نکنین. گازوئیل و مواد نفتی به درخت آسیب می زنه و خاکتون رو هم آلوده می کنه که دیگه راهی برای درمانش جز تعویض خاک نیس. ولی اسپری کردنش هم در دراز مدت درخت رو ضعیف می کنه.

حمید پنج‌شنبه 22 دی 1401 ساعت 16:01

سلام درود بر شما . یه سوال داشتم برای یوراخهایی که در بالا دست درخت هیت و از دسترس ما بیرون است چه کنبم . من همه سوراخهای تا ارتفاع 6 متری را با یم و خمیر گرفتم و البته جواب هم داد ولی سوراخهای با همچنان کرم ها فعالند و خاک اره از درخت میریزه.
بذای بالا های درخت چه کنیم. لطفا راهننایی کنید . سپاس بیکران ازشما.

سلام خدا بر شما.
مهمترین کار برای مبارزه با این آفت قوی نگه داشتن درخت هست. اگر درختتون آبیاری مناسب و به موقع و همچنین کود مناسب داشته باشه، اون سوراخ های جزئی اهمیتی نداره. چون یه ترکه یا شاخه فرعی از درخت که آلوده می شه چندین شاخه جایگزین براش وجود داره و درخت آسیب چندانی نمی بینه. ضمن این که وقتی درخت قوی باشه شیره نباتی درخت هم فشار بالایی داره و به محض این که کرم خراط می خواد شاخه رو سوراخ کنه واردش بشه فشار شیره نباتی همون اول کار خفه اش می کنه و خودش از بین می ره. اما نهالتون که ضعیف باشه هر چی هم این سوراخ ها رو پر کنین باز حملات گسترده ای بهش انجام می شه.
برای همین شما تا جایی که دستتون می رسه سوراخ ها رو پر کنین و برای بقیه مبارزه متمرکز بشین روی تقویت درختتون.

محمدرضا یکشنبه 15 آبان 1401 ساعت 09:22

سلام آیا میشه زیر درخت دود غلیظ تولید کرد با ورود دود به داخل دالان ها این کرم ها کشته شوند

سلام خدا بر شما محمد رضای عزیز. دود غلیظ، پروانه فری رو فراری می ده ولی کرمش رو نه. یعنی کرم خراطی که بالغ شده و تبدیل به پروانه فری شده، با دود فرار می کنه ولی قبلش که کرم هست دود اثری روش نداره. دود هم این طور نیست که داخل سوراخ ها و دالان های ریز درخت نفوذ داشته باشه. دود معمولا وارد سوراخی می شه که هوا از اون سوراخ عبور کنه وگرنه دود اصلا وارد سوراخی که منفذ خروجی نداشته باشه نمی شه.

عطر چهارشنبه 20 مهر 1401 ساعت 09:56

درودبرشما استاد بزرگوار بنظرشما با توجه به فصل زمستان و خواب درختان اگر مقداری نفت را با اب به نسبت ۵ در هزار بصورت محلول پاشی به درختان بزنیم برای از بین بردن کرم خراط و یا ... مفید و موثر است . با تشکر

سلام خدا بر شما. قطعا موثر هست ولی کلا از فراورده های نفتی اعم از گازوئیل نفت بنزین و امثال این ها در آفت زدایی استفاده نکنین. بهتره از گوگرد و مواد معدنی استفاده بشه یا روش های مکانیکی یا سایر روش هایی که در مقاله مورد تاکید قرار دادیم.

صادقی دوشنبه 28 شهریور 1401 ساعت 08:45

سلام و عرض ادب
تشکر جهت مطالب مفیدتون
خمیر زئوزران را هر فصلی میشه استفاده کرده؟ زمان استفاده از آن مهم نیست؟

سلام خدا بر شما. بله. در هر فصلی می شه استفاده کرد ولی بهترین فصل اردیبهشت و نیمه اول خرداد هست. بسته به تفاوت آب و هوایی و منطقه، کرم خراط از نیمه دوم اردیبهشت تا اواخر خرداد یا هفته های اول تیرماه فعال می شه. طبعا بهترین زمان استفاده از خمیر و تله های نوری و ... هم در همین زمانه.

محمد کامرانی چهارشنبه 29 تیر 1401 ساعت 10:11

سلام " من از نمک استفاده کردم عالی جواب داد .

سلام خدا بر شما. نمک فشار خون کرم ها رو افزایش می ده. انقدر اذیتشون نکنید این موجودات رو.

رحیم کرمی دوشنبه 20 تیر 1401 ساعت 18:59

نظراتتان بسیار عالی ممنون از نظرات کارشناسیتان
که بصورت رایگان در اختیار کشاورز قرار میدهید

خواهش می کنم. قابلی نداشت. با جان و دل در خدمت شما هستیم.

حمید دوشنبه 29 فروردین 1401 ساعت 08:51

سلام .مطالب بسیار عالی بود .خداوند در مقابل این زکوة علم صدها برابر توفیقتان بدهد:

سلام خدا بر شما. ممنونم از دلگرمی بخشیدنتون.

مجید یکشنبه 28 فروردین 1401 ساعت 03:05

سلام عالی. بود

سلام خدا بر شما. خواهش می کنم.

محمد جعفر آشتیانی شنبه 20 شهریور 1400 ساعت 16:12

ما موفق به انجام روشی برای از بین بردن کرم خراط شدیم که با هزینه ای بسیار مناسب و آسان قابل انجام است.
در صورت تمایل به استفاده از این شیوه با شماره ی 09304640510 تماس حاصل بفرمایید.

روشتون رو هم در اینجا مطرح کنین همه بتونن استفاده کنن.

محمد جعفر آشتیانی شنبه 20 شهریور 1400 ساعت 16:08

ما با ترکیب چند نوع مواد موفق به از بین بردن کرم خراط شدیم، با روش کاملا ساده تر و بسیار کم هزینه.
در صورت تمایل به استفاده از این روش با شماره ی 09304640150 تماس حاصل بفرمایید.

اگر توضیح بیشتری در این مورد بدهید، این که ایا از آزمایشگاه معتبری این ماده ای که درست کردین تایید هم شده یا نه، این که آیا تجربه هم کردین و نتیجه و عملکرد این ماده شما خوب بوده یا نه، این که ایا مورد تایید متخصص سم شناسی هست یا نه، این که آیا تاییدیه جهاد کشاورزی رو هم داره یا نه و ... اگه توضیحاتی بفرمایین خوبه. چون تا وقتی روش های رایگان یا کم هزینه ی شناخته شده هست، اعتماد به روش های جدیدی که باید به ازائش هزینه پرداخت کرد یه مقدار سخت می شه.

فرهاد صالحی یکشنبه 7 شهریور 1400 ساعت 12:10

سلام من یه باغ دار هستم در چهارمحال وبختیاری تعدادی از در خت های بادام به کرم خراط الوده شده ا ند من از مطالب اموزشی شما بسیار استفاده کردم وتشکر می کنم بابت ارایه مطالب اموزشی مفید

سلام خدا بر شما آقا فرهاد عزیز. معمولا کرم خراط به درخت گردو حمله می کنه و به درخت بادام کرم ساقه خوار. بررسی دقیق تری بکنید احتمال داره آفت بادام های شما کرم ساقه خوار باشه . یه کرم باریک که سرش عین چکشه. اگر این طور بود نوع مبارزه باهاش متفاوته. باید خاک اطراف طوقه درخت رو کنار بزنید. پوسته های درخت رو در اون نقطه بررسی کنید. قسمت های آلوده رو بررسی کنید و کرم ها رو از بین ببرید و بعد هم با قارچ کشی مسی پانسمان کنید.
اگر هم واقعا کرم خراط باشه و تشخیصتون دقیق و درسته که از راهکارهایی که در همین مقاله ارائه کردیم استفاده کنید.
از گذاشتن تله نوری در باغتون غفلت نکنید دوست عزیزم. خیلی در کاهش جمعیت این افت موثره.

علی اکبر جمعه 28 خرداد 1400 ساعت 19:07

با سلام و عرض تشکر از مطالب بسیار مفید و ارزنده تون. خواستم بپرسم آیا بقیه دوستان روش برق دهی رو امتحان کردند؟ آیا نتیجه هم گرفتند؟

میثم چهارشنبه 22 اردیبهشت 1400 ساعت 13:56

بسیار ممنون از نکته های مهم شما. خواهش می کنم دوستان اگه راه مبارزه بهتری هم پیدا کردن به اشتراک بزارن. تشکر

فرهاد سه‌شنبه 21 اردیبهشت 1400 ساعت 22:42

سلام من یه سوال دارم اگه پودر کناف رو با یکم پودر سوسک کش مخلوط کنیم و سپس اون رو به بدنه درختان بمالیم در صورت حمله کرم به درخت باید از این صد بگذره و تو اولین تماس به ملکوت میره ولی نمیدونم که آیا پودر کناف به بدنه گردو آسیب میزنه یا نه

سلام خدا بر شما. به فرض این که پودر کناف آسیب هم نزنه این کار توصیه نمی شه، چون امکان این که بشه تمام اجزای درخت گردو که معمولا پر شاخ و برگ و با تاج گسترده است، رو از این ماده بزنین وجود نداره. من این کار رو توصیه نمی کنم.
بهترین راهش تقویت درخته و ترکیبی از راه حل هایی که عرض شد.

ئەوین چهارشنبه 15 اردیبهشت 1400 ساعت 14:20

سلام
ممنون از سایت مفیدتون
برای مبارزه با این کرم ،اینکه میگن شاخه های خشک شده بسوزونیم و خاکسترش آب بریزیم تا دو هفته بماند و آب صاف کنیم ،و بپاشیم روی درختها مثل سم پاشی .نظر شما چیه؟؟؟ هر چند که میگفتن شاخه ها رو نبرید که هوا راحت به کرمها نرسه...یک باغدار هم میگفت تنه رو تا نیمه یا یک متری آهک رقیق کنید بزنید .لطفا بگید این روشها خوبه ،یا ممکن به درخت آسیب برسونه...مرسی در کل همه متفق القول هستند که آبیاری نامنظم و کم و بدی تغذیه و اینکه آب مستقیم میخوره به تن درخت و کثیفی دور درختها از عوامل اصلی بوجود آمدنش کود اورە زیاد بزنن درخت خشک میشە ،درستە؟؟ لطفا در مورد روش کشاورز مراغه ای که سرم تغذیه ی به درختها وصل کرده توضیح بدید. ممنونم

سلام خدا بر شما.
خیر . چنین راه حلی رو توصیه نمی کنیم. این خاکستر با یه بارون شسته می شه و می ره ضمن این که چنین خاصیتی از نظر علمی براش ذکر نشده.
مالیدن آهک هم به هیچ وجه توصیه نمی شه. آسیب می زنه به درخت.
بهترین راه تقویت درخت و استفاده از سم زئوزران در سوراخ های موجوده.
بله. کود اوره زیاد، به درخت آسیب جدی می زنه.
اون روش سرم هم خوبه ولی هزینه بره که برای همه افراد عملی نیست.
بهترین راه کار:
1. ابیاری منظم و بدون تنش دادن به درخت
2. تقویت درخت از حیث مواد مغذی و کود مناسب
3. از بین بردن کرم های موجود با وارد کردن خمیر زئوزران در سوراخ های کنونی تنه اصلی درخت.

این راهکاری که توصیه می کنم را خودم تجربه کردم و جواب گرفتم. نتیجه اش عالی بوده.

دوست سه‌شنبه 7 اردیبهشت 1400 ساعت 11:46

بسیار جامع و عالی بود
خیلی متشکرم

علی حسین زاده سه‌شنبه 31 فروردین 1400 ساعت 21:36

ممنون از راهنمایی علمی شما جهت مبارزه با کرم خراط

زهرا پنج‌شنبه 26 فروردین 1400 ساعت 13:11

بسیار عالی و مفید و پر از نکات کلیدی بود.ممنونم

جواد یکشنبه 22 فروردین 1400 ساعت 18:32

با سلام شما می توانید از گاز مایع برای کشدن گرم های خراط استفاده کنید بطوری که شلنگ های مربوط به تزریق را با تبدیل فلزی به پیک نیک متصل کنید و شلنگ را به درون سوراخ هدایت کنید وپس از آن گاز را به درون سوراخ هدایت کنید من خودم تا انجام دادم تاثیر داشته و بایستی این کار مداومت داشته باشه

حسن پنج‌شنبه 15 آبان 1399 ساعت 23:00

سلام، میشه گفت کامل و جامع ترین منبع. در صورت نتیجه دادن برخی ازمایشها، لطفا اپدیت بشه، در کانال اوره جهت پیگیری عضو شدم مطالب انجا هم عالی، خدا قوت

سلام خدا بر شما. تشکر از حُسنِ نظرتون. به روی چشمم. به امید خدا همین تصمیم رو داریم که با به دست امدن نتایج بهتر، اپدیتش کنیم.

احمد سه‌شنبه 29 مهر 1399 ساعت 14:15

سلام
ایاخمیر زئوزران ، برای درخت ضرر یا اسیبی دارد ؟

سلام خدا بر شما.
خیر. این خمیر هیچ ضرری برای درخت نداره. با خیال راحت از زئوزران برای مبارزه با کرم خراط استفاده کنید.

انار عسکری دوشنبه 14 مهر 1399 ساعت 11:43 http://anareaskari.ir

سلام . مقاله جالب و کاملی است . موفق باشید

خواهش می کنم. از لطف شما ممنونم.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد